Tiltak i vassdragene hindret skadeflom på Vestlandet

Publisert 04. november 2024

Etter ekstremværet «Jakob» har Vestlandet sett stor ødeleggelse på hus, veier og infrastruktur. Men takket være nøye planlegging og strategiske tiltak, klarte Eviny Fornybar å unngå skadeflom i de regulerte vassdragene. Konserndirektør Sonja C. Indrebø fremhever innsatsen til ansatte som jobbet døgnet rundt for å begrense skadevirkningene av uværet.

Hommelfossen i Matrevassdraget under ekstremværet "Jakob" i forrige uke.

– Vi tok tidlig grep for å forberede oss, og gjennom god planlegging klarte vi å frigjøre plass i magasinene før regnet kom. Takket være innsatsen fra våre dyktige ansatte, både ute i felt og inne på hovedkontoret, klarte vi å unngå skadeflom der vi hadde kontroll, sier Indrebø.

Sonja C. Indrebø, konserndirektør for Eviny FornybarFoto: Susanne S. Clausen

En god dialog med kommunene for bedre håndtering av ekstremvær

Erfaringene fra flommen i Voss i 2022 var avgjørende i arbeidet med å begrense skadene denne gangen. Et av hovedtiltakene har vært styrket samarbeid med kommunene for bedre flomhåndtering. Dette samarbeidet ble spesielt viktig i Teigdalsvassdraget, hvor tidligere flommer har rammet grunneierne langs elven hardt.

– Våre dyktige fagfolk kjenner vassdragene godt og kunne derfor forutsi behovet for tiltak. Sammen med kommunen har vi klart å dempe flomtoppen og sikre nødvendig kapasitet i magasinene. Denne innsatsen har vært avgjørende for å unngå større skader, forklarer Indrebø.

Brydalsfossen i Matrevassdraget under ekstremværet "Jakob"

Samarbeid på tvers gir bedre resultater

Eviny har lagt vekt på tverrfaglig samarbeid for å takle ekstreme værforhold. Under uværet ble det etablert økt beredskap med hyppige møter der meteorologer, hydrologer, driftsledere og kommunikasjon deltok. Ute i felten har kraftverksoperatører vært på plass gjennom hele døgnet for å overvåke situasjonen og opprettholde driften.

Asgeir Thue, som ledet beredskapsarbeidet, understreker verdien av godt samarbeid internt i organisasjonen.

– Gjennom denne situasjonen har vi virkelig sett hvor viktig det er å jobbe på tvers. Ved å samle kompetansen fra ulike fagområder kan vi raskt ta de beste beslutningene, og vi er klare til å evaluere denne perioden slik at vi kan bli enda bedre til neste gang, sier Thue.

Les mer om hvordan regulerte vassdrag kan bidra til å dempe flomtoppene.

Ser frem mot tørrere vær

Selv om regnværet har gitt seg, er det fremdeles mye vann i enkelte vassdrag på Vestlandet. Eviny Fornybar overvåker situasjonen nøye, og med tørrere vær i vente, ser det ut til at situasjonen vil stabilisere seg ytterligere i dagene som kommer.

Krokevatnet i Matrevassdraget under ekstremværet "Jakob" i forrige uke

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler