På jobb for at du alltid skal være på nett.
– Det ble starten på en jobb som tok to døgn, minnes Christian Aak.
– Det skjedde en onsdag ettermiddag. Torsdag morgen var 99 prosent av kundene til Eviny oppe igjen. Men det tok tid før alt var på plass, legger Bjørn Yngve Eidsvik til.
De jobber på operasjonssenteret i Eviny og husker godt augustdagene i 2021. En betongpumpebil kjørte rett inn i en bro på Storetveit i Bergen. I tillegg til å fungere som gangbro over fylkesveien, lå det nettverkskabler i broen som ble revet i stykker.
– Jeg hadde bakvakt og var hjemme, men mobilmastene gikk også ned, så jeg hadde ikke mobildekning for å sjekke noen ting. Så da kjørte jeg til arbeidsplassen, sier Christian, som jobber som driftskoordinator.
– Flere tusen var direkte eller indirekte påvirket, og dette er viktig infrastruktur også for offentlige etater. Ringvirkningene er store, fortsetter Bjørn Yngve, som er leder for operasjonssenteret.
Når slike hendelser forekommer, får Eviny igjen for fokuset de har hatt på beredskap de siste årene. De har arbeidet målrettet for å respondere raskt og presis på feil.
Med jevne mellomrom øver de på ulike scenarioer.
Dette skaper flest utfordringer
Bjørn Yngve har arbeidet i telekombransjen i over 15 år. Om ikke betongbiler er den vanligste årsaken til nettverksbrudd, så er det iallfall et bilde på én viktig forskjell fra hans første periode i yrkeslivet.
– Før jobbet vi mye med det ustabile utstyret. Det gjør vi nesten ikke i det hele tatt nå, for utstyret er så stabilt. Nå dreier det seg nesten alltid om ytre, fysiske feil, forteller Bjørn Yngve.
Strømbrudd er den desidert vanligste årsaken til problemer med nettverket. Når uhellet først er ute, koordinerer Christian ressursene som må ut i felt for å få reparert feilen.
Slik responderer de på feil
Fra operasjonssentralen på Skipet i Bergen har Eviny full oversikt over status på nettverket.
I tillegg til responsen på hendelser som gjør at nettet er nede, jobber de også med kontinuerlig forbedring av eksisterende infrastruktur.
– Vår store styrke kontra de største, nasjonale aktørene er at vi er tett på kundene våre. Jeg har vært i ulike deler av bransjen, men aldri så tett på kunden som vi er i Eviny.
– Vi er store nok til å levere kvalitet i alle ledd, men små nok til å være raske og tilgjengelige overfor kunder og offentlige etater, legger Christian til.
Eviny har en lav terskel for å sette beredskap, og de har lang erfaring med operasjoner i krevende vestlandsklima. I tillegg samarbeider Eviny tett med underleverandører og montører for å sikre rask og profesjonell respons.
– Vi har en meget lav terskel for å sette beredskap for å sikre rask og riktig respons. Vi går heller ned til normal drift igjen dersom det viser seg å være unødvendig å mobilisere, sier Bjørn Yngve.
Leverte på få timer for å få statsministeren på TV
Et eksempel på tilgjengelighet og rask responstid var da Erna Solberg var innom hjembyen i 2020.
Den daværende statsministeren var der i forbindelse med lanseringen av Staatsraad Lemkuhls første jordomseiling.
– Dagen startet med at vakten fikk en forespørsel om vi klarte å levere en linje så dette kunne sendes på TV. I løpet av fire timer var linjen oppe og man kunne se det live på VG og BT, forteller Bjørn Yngve.
Den dagen satte de av enkeltressurser som kun jobbet med det – og heldigvis var det en linje som lå nesten klar på stedet.
– Jobben må uansett gjøres på kort tid – og det må bli riktig med en gang.
– Et kunststykke
Noe av det som gjør at Christian liker jobben sin, er bredden og uforutsigbarheten i utfordringene som kommer i hans retning.
Eviny leverer i dag fiber til 3500 bygg. Med erfaring fra andre deler av bransjen er Bjørn Yngve opptatt av å vokse i riktig tempo.
Vi har en svartid på 40 sekunder på telefon når kunder ringer. Sånn skal det være, innleder lederen for operasjonssenteret og fortsetter:
– Om du går forbi her, så ser du at lyset alltid står på. Det er ikke fordi vi glemmer å skru av lyset når vi går, men fordi det alltid er noen her. Julaften, nyttår. Uansett.